1. A hőszigetelő lemezek elhelyezése, beillesztése

A megfelelően előkészített falfelületre, a leszabott, bepróbált, ragasztókenéssel ellátott polisztirol táblákat alulról felfelé indítva kezdjük felragasztani. A lapok elhelyezése kezdődhet fém indítósínről, vagy ideiglenes támaszként alkalmazott indító pallóról, deszkáról.

2. Ragasztás

A ragasztást megelőzően el kell dönteni, hogy a hőszigetelő táblák rögzítéséhez milyen módszert alkalmazunk. Csak ragasztás lesz, vagy dübelezéssel, mechanikai rögzítéssel kombinált? Kombinált rögzítés esetén, a dübelek helyére ragasztópont kerül, mert így a ragasztó megszilárdulása után a mechanikai rögzítés nem tudja behúzni a hőszigetelést, elkerülhető a hullámosság.

3. A hőszigetelés átcsiszolása

A felragasztott táblák csiszolása feltétlenül szükséges, mivel bármilyen gondos munka esetén is, (a táblák csatlakozásánál) kismértékű szintkülönbségek adódnak. A beforduló sarkoknál, ablakkáváknál, falmélyedéseknél a fogazott elemcsatlakozásból szintén. További felületi hullámosságot eredményez a benyomás erőssége, az aljzat egyenetlensége. Ha ezek megmaradnak, akkor hullámos lesz a felszín, ami áthat az egész felületképző rendszeren és igénytelen, csúnya lesz a végeredmény. Csiszolni kell a szükségszerű darabolásoknál a vágási egyenetlenséget is, a pontos, hézagmentes illeszthetőség miatt.

4. Élvédők

Az épület legsérülékenyebb részei a sarkok, élek, ezért ezeken a helyeken a hőszigetelő rendszert kiegészítő erősítéssel kell ellátni. Ez történhet dupla hálózással, vagy speciális élvédő profilok beépítésével. A hőszigetelő rendszerek két élvédő típust ajánlanak: alumínium szálban, illetve PVC élvédő üvegháló sávval. Az élvédő profilok nem feltétlenül részei egy hőszigetelő rendszernek, de alkalmazásukkal fokozható az élek ellenálló képessége, javul az élképzés minősége. Élvédő profil csak pozitív sarkokba kerül, negatívba nem kivitelezhető.

5. Hálóbeágyazás

A szilárd, átcsiszolt és hőszigetelésre kerül a felülerősítő üvegháló, ragasztóba ágyazva. (A ragasztókeverék mindenben megegyezik a táblák felragasztásához használt ragasztóval) Az alkalmazott üvegháló, csak speciális összetételű – lúgálló – üvegszálból font és hurkolt, megfelelő lyukméretű, speciális bevonatú termék lehet. Azért nem javasolt bárminemű fém-, műanyag-, textil- stb. háló alkalmazása, mert a tartós igénybevételeknek, nem felelnek meg.

6. Vékony vakolatok

A vékony vakolat képezi a hálóbeágyazott réteggel együtt a rendszer külső kérgét. A vékony vakolatok, a szó hagyományos értelmében, nem habarcsok. A homlokzati hőszigetelő táblák nem rendelkeznek olyan szilárdsággal, mint egy téglafalazat, vagy egy javított mészvakolat, ezért felületi védelme, kéreg-képzés esetén nem oldható meg hagyományos vakolóanyagokkal. A vékony vakolatnak (diszperziós), rétegvastagságából (1-3 mm) adódó kis önsúlya mellett, megfelelő tapadó-szilárdságot, kopás- és időjárás-állóságot, kellő vízzárást, mechanikai ellenállást kell biztosítania. A szemcseméretek mellett különböző struktúrákat különböztethetünk meg. Pl.: Kapart, Dörzsölt. Manapság a legelterjedtebb struktúra az 1,5mm kapart felület. Az épület feldobható még a nyílászárók köré épített díszítésekkel ,stukkókkal, melyek jobban kiemelik az épületet és új megjelenést kaphat.